دانشمندان اروپایی و آمریکایی مکانیزمی را کشف کردند که به کمک آن یک جهش ژنتیکی باعث بروز سرطان خون حاد مغز استخوانی می شود.
به گزارش مهر، پژوهشگران دانشگاه هاروارد آمریکا، دانشگاه لوند سوئد و لابراتوار اروپایی بیولوژی مولکولی ایتالیا که نتایج تحقیقات خود را در مجله " Cancer Cell" منتشر کرده اند، یک جهش ژنتیکی را کشف کردند که موجب بروز لوکمی (سرطان خون) حاد مغز استخوانی می شود.
این کشف برای اولین بار ارتباط میان جهش ژنتیکی پروتئینی با عنوان C/EBPa و توسعه این سرطان را نشان می دهد.
مهمترین جنبه این کشف، شناسایی مکانیزمی است که این جهش ژنتیکی می تواند به کمک آن سبب بروز لوکمی حاد مغز استخوانی شود.
این مکانیزم موجب می شود که فرایند تمایز سلولی متوقف شود و سلولها رفتاری همانند رفتار سلولهای بنیادی را از خود بروز دهند.
"لوکمی حاد مغز استخوانی" (Mla) نوعی سرطان خون و مغز قرمز استخوان است که در آن سلولهای خونساز سالم با سلولهایی که تمایز نیافته اند عوض می شوند و به این ترتیب نمی توانند اکسیژن را به بافتها منتقل کنند و دفاع ارگانیسم را در مقابل عفونتها به شدت کاهش می دهند.
خون در مغز قرمز استخوان و با تمایز سلولهای بنیادی تمایز نیافته ساخته می شود. زمانی که یکی از این سلولها تقسیم می شود، از سلول مادری دو سلول دختری به وجود می آید. یکی از این دو سلول دختری فرایند تخصصی خود را آغاز می کند و به گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید و پلاکتها تبدیل می شود. سلول دختری دوم هویت سلول مادری را حفظ می کند و در فرایند بعدی تقسیم سلولی به دو سلول دختری جدید تقسیم می شود.
تاکنون اعتقاد بر این بود که جهشهای ژنتیکی مثل جهش در پروتئین C/EBPa که در این تحقیق کشف شد تکثیر کنترل شده این سلولهای بنیادی را افزایش می دهند، اما اکنون این دانشمندان با آزمایش روی موشها نشان دادند که این جهش، برنامه ژنتیکی را که با آن سلولهای بزرگسال رفتاری شبیه به رفتار سلولهای بنیادی را در پیش می گیرند، فعال می کند و بنابراین این سلولها نمی توانند فعالیتهای تخصصی خود را انجام دهند و به تدریج این سلولهای نابالغ و ناتوان جایگزین سلولهای سالم خون می شوند.