مديركل حفاظت محيط زيست آذربايجان غربي ازايجاد و تاسيس مركزمطالعات وتحقيقات پرنده نادر و كمياب ميش مرغ در شهرستان بوكان خبر دادوهدف از تاسيس اين مركز را جلوگيري از ...
مديركل حفاظت محيط زيست آذربايجانغربي ازايجاد و تاسيس مركزمطالعات وتحقيقات پرنده نادر و كمياب ميش مرغ در شهرستان بوكان خبر داد.
كيومرث كلانتري درگفت و گوي اختصاصي با خبرنگار ايرنا، هدف از تاسيس اين مركز را جلوگيري از انقراض نسل اين پرنده و كمك به زاد و ولد و حفاظت اززيستگاههاي آن درمنطقه عنوان كرد و افزود: مقدمات تاسيس اين مركز فراهم شده است.
وي با عنوان اينكه ميش مرغ پرنده حساس نسبت به حضور بيگانه درزيستگاه خود ميباشد، اظهارداشت: براي حمايت ازاين پرنده لازم است، پوشش گياهي و آبي زيستگاههاي اين حيوان احيا شده و عوامل تهديد زيست و زاد آوري آن به دقت مورد بررسي قرار گيرد.
كلانتري گفت: پيش بيني شده است درهمين راستا با جذب مشاركتهاي مردمي براي حمايت از اين پرنده ،بسترهاي مناسب را براي افزايش جمعيت آن مورد بررسي علمي قرارداد.
وي يادآورشد: درحاليكه شمار اين نوع پرنده درديگر نقاط كشور به تعداد انگشتان يكدست نميرسد، ولي حدود ۳۰قطعه از اين پرنده نادر درزيستگاههاي اطراف شهرستان بوكان شناسايي و به ثبت رسيده است.
مديركل حفاظت از محيط زيست استان دوگونه حمايت شده وحوش شامل گوزن زرد ايراني و ميش مرغ راازجمله نمادهاي حيات وحش آذربايجانغربي عنوان كرد و گفت: اين سازمان برنامهها و مديريت خاصي را براي حمايت از اين دو گونه نادر در دست اجرا دارد.
ميش مرغ پرندهاي از خانواده هوبره است كه در دشتهاي وسيع بيدرخت، زمينهاي استپي و بويژه مزارع وسيع حبوبات و علفزارها زندگي ميكند.
اين نوع پرنده داراي گردن و پاهاي كشيده، بالها و منقار پهن و پرهاي رنگارنگ است و روي زمين لانهسازي ميكند.
جنس نر اين پرنده ۱۰۰سانتي متر و ماده آن نيز ۷۵سانتي متر قد داشته و شكل ظاهري آن شبيه به بوقلمون است.
ميش مرغ درفصل بهار اقدام به تخمگذاري كرده و درهر دوره ي تخمگذاري نيز دو تا چهار تخم ميگذارد.
محل زيست اين پرنده درآذربايجانغربي عمدتا دردشت سوتاو در بوكان ميباشد ولي درمناطق ديگري چون دشت رحيم خان ، سنجاق و آزاد در مهاباد و دشت سلدوز در نقده نيز ديده شده اند.
اين پرنده زيبا طي سالهاي گذشته به دليل محدود شدن زيستگاههاي طبيعي، شكار بيرويه و اختلال درمناطق زيست و تخمگذاري در معرض تهديد انقراض قرارگرفته است.
بغير از زيستگاههاي آذربايجانغربي گونههايي از اين پرنده در دشتهاي رزن و اسدآباد همدان نيز زيست ميكنند.
نام علمي اين پرنده ( ) otistardaاست و نام انگليسي آن نيز ( Read ) busardميباشد.
زيست شناسان تاكنون ۲۲گونه از اين پرنده را در سراسر جهان شناسايي كرده اند.