قطب دامپروری کشور در معرض انقراض......
به گزارش مرکز اطلاع رسانی طیور ایران دامپروری از جمله مشاغل مهم جهان محسوب میشود. حوزه اشتغالزایی که تلاش شده با صنعتی شدن آن، رونق اقتصادی، تولید و خودکفایی را در این حوزه افزایش داد. هر چند در بسیاری از نقاط دنیا، دامداری سنتی همچنان به قوت خود باقی است. دامپروری به عنوان یکی از مهمترین مشاغل سنتی در مازندران محسوب شده، به طوریکه از این استان به عنوان قطب دامداری سنتی کشور نام برده میشود.
هر چند در طی سالهای اخیر متولیان امور دام، خواهان گرایش دامداران سنتی به سمت صنعتی شدن هستند اما مشکلات عمدهای اینکه این صنعت دچارش شده، باعث میشود در برخی نقاط استان که دسترسی به مراتع وجود دارد، تمایل دامداران به تولید صنعتی، چندان وجود نداشته باشد. کمبود علوفه، افزایش قیمت خوراک دام و نبود ثبات قیمت، برخی مشکلات در ارائه تسهیلات، بازار رقابتی با واردات بیرویه گوشت قرمز و محصولات لبنی از جمله مسائلی است که فعالیت دامداران را با مشکلاتی روبرو میسازد.
علیرضا عطایینژاد، معاون بهبود تولیدات محصولات دامی سازمان جهادکشاورزی مازندران در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در مازندران، از اصلیترین مشکل صنعت دامپروری در مازندران را کمبود نهادهها دانست و گفت: مشکل عمده فعلی صنعت دام و طیور استان، بحث نهادهها است. با توجه به اینکه درصد قابل توجهی از نهادههای دامی شامل ذرت، سویا و جو به صورت وارداتی هستند و از خارج کشور میآیند، شرایط تحریمی و مسائل انتقال ارز تاثیرگذار میشود.در حال حاضر اصلی ترین مشکل، کمبود نهادهها است.
وی با بیان اینکه اقدامات رفع مشکلات دامپروری باید در سطح ملی در نظر گرفته شود، افزود: برای رفع این مشکلات باید اقداماتی خارج استانی و در سطح ملی انجام شود که البته در شُرف انجام است.از جمله بحث تامین ارز به اندازه کافی، انتقال ارز به اندازه مناسب که در سطح ملی با هماهنگی بانک مرکزی و سایر بخشهای مرتبط درحال پیگیری است.
معاون بهبود تولیدات محصولات دامی سازمان جهاد کشاورزی مازندران، روش توزیع سیستمی نهادهها در سامانه بازارگاه را روشی برای دسترسی بهتر و ارزانتر نهادهها برای دامداران برشمرد و بیان کرد: اما آن نهادههایی که به اینجا میآید باید مدیریت میشد تا بهتر به دست تولیدکنندگان برسد. سعی شده با اتخاذ روشی سیستمی ، نهادهها توزیع شود تا تولیدکننده بدون واسطه و با قیمت مناسب تری نهاده بگیرد.بدین منظور سیستم بازارگاه تعریف شده که تمام واردکنندگان نهادههای خود را باید در سامانه عرضه کنند و تولیدکنندگان درهمان سامانه خرید انجام دهند.
این مسئول سامانه بازارگاه را نیز دارای مشکلاتی دانسته و افزود: بازارگاه چون یک سیستم است، دامداران صنعتی که دارای پروانه هستند میتوانند در این سامانه خرید انجام دهند. درکنار کمبود نهادهها، این سامانه هم مشکلاتی ایجاد میکند چرا که بخش زیادی از دامداریهای دام سبک و سنگین سنتی بوده و پروانه ندارند و بهطور مستقیم نمیتوانند از این سامانه بهرهمند شوند.
وی ادامه داد: برای این دست از دامداران مجبور میشویم با از ظرفیت اتحادیهها و تعاونیهای خودشان استفاده کنیم که به نمایندگی از دامداران خرید کنند و در اختیارشان قرار دهیم. خود این مسئله کار را سخت میکند.
عطایینژاد با بیان اینکه سیاستهای حمایتی دولت شامل مازندران میشود اما به دلیل بخش اعظم سنتی بودن دامداری در استان، خدماتگیری با مشکلاتی همراه است، تصریح کرد: سیاستهایی که دولت برای حمایت از بخش دامپروری اتخاذ میکند، همانند سایر نقاط کشور، استان ما را هم میبینند اما مازندران شرایط ویژهای دارد و این است که 85 درصد دامداریهای ما سنتی است و این موضوع در خدماتگیری از سیستمهای اداری که بهصورت سامانهای هستند، کار را سخت و مشکل میکند.
معاون بهبود تولیدات محصولات دامی سازمان جهادکشاورزی مازندران درمورد پیگیریهای صورت گرفته نسبت به توزیع نهادهها در استان، گفت: بهشدت پیگیر هستیم نهادههایی مثل سبوس و گندم که در داخل استان بهاندازه کافی نداریم، رقمی از استانهای دیگر میگیریم و به عنوان کمک در اختیار دامداران قرار میدهیم. تاکید داریم جو و ذرتی که در سامانه بازارگاه توزیع میشود، تشکلها خودشان سریع خرید انجام داده و در اختیار دامداران قرار دهند که مشکلاتی اینچنینی پیش نیاید.
عطایینژاد در مورد سهم استان در تولید فرآوردههای دامی کشور، افزود: سهم مازندران از نظر تولید شیر، رتبه هشتمم کشور و از لحاظ تولید گوشت قرمز رتبه ششم کشور را داراست.
بیژن خادمی، کارشناس امور دام یکی از دلایل تمایل نداشتن دامداران سنتی به صنعتی شدن را کاهش هزینه برای دامدار به دلیل چرای دامها در مراتع برشمرد و گفت: دامدار از گذشته دام را به مراتع میبردند. دامداران سنتی به دلیل اینکه مرتع دارند تمایلی به صنعتی شدن ندارند چرا که تغذیه دام در مرتع انجام میشود و اگر بخواهند دام را در فضایی نگه دارند، برایشان هزینه دارد.
وی افزود: نابسامانی بازار و نبود ثبات ، بالا بودن قیمت خوراک دام و افزایش مستمر قیمتها از مشکلات موجود است.
خادمی، سوادکوه را یکی از شهرستانهایی برشمرد که به عنوان قطب دامپروری سنتی محسوب میشود و بیان کرد: در سوادکوه بیشتر دامداران سنتی هستند. کلاسهای توجیهی و آموزشی به منظور آشنایی و تشویق برای صنعتی شدن و اصلاح نژاد انجام میشود تا دامداران توجیه شوند که دامشان را از مراتع خارج و در محیط بسته پرورش دهند.
این کارشناس افزود: در سوادکوه 86 هزار و 169 راس دام سبک و سنگین داریم. تنها 10 واحد صنعتی در اینجا وجود دارد چراکه مراتع زیادی در این منطقه است و بیشتر سنتی هستند.
خادمی ادامه داد: یکسری از دامداران خودشان تمایل به صنعتی شدن دارند و میخواهند که با اصلاح نژاد آشنا شده تا افزایش تولید شیر و گوشت را داشته باشند.
این کارشناس امور دام، ارائه تسهیلات از سوی دولت را از جمله بخشهای حمایتی برشمرد و گفت: اعتبارات بانکی به منظور تسهیلات برای حمایت از دامداران وجود دارد. در مجموعه مازندران در بحث جذبی تسهیلاتی شرایط خوبی داریم.
مازندران به عنوان قطب دامپروری کشور بوده که همچنان درصد قابل توجهی از دامداران به شکل سنتی فعالیت دارند. اگرچه دولت در تلاش برای صنعتی شدن این شغل است، اما دسترسی به مراتع و کم هزینه بودن پرورش سنتی نسبت به پرورش صنعتی، باعث شده مازندران همچنان روال سنتی پرورش دام را در بالاترین درصد حفظ کند.
اما آنچه در حال حاضر گریبانگیر همه دامداران بوده، مشکلات این صنعت است. واردات بیرویه فرآوردههای دامی، کمبود نهادهها، افزایش قیمت نهادهها و نبود ثبات قیمت درد این روزهای صنعت دامپروری محسوب میشود. شغلی که کوچکترین خدشهای به بدنه آن، آسیبهای جدی و بزرگ اقتصادی درپی خواهد داشت. اگرچه متولیان این صنعت در استان در تلاش برای رونق و توسعه این صنعت و کاهش کمبودها هستند اما سیاستهای حمایتی سیستماتیک دولت، چندان همسو با ساختار دامداری سنتی مازندران نیست و این موضوع نحوه مدیریت را دچار چالشهایی میکند. بهتر است دولت با بهرهگیری روشهای حمایتی صحیح و کارآمد، پویایی اقتصادی دامپروری مازندران را حفظ کرده و بیش از پیش شاهد رونق و توسعه تولید در این عرصه باشیم.
منبع: تسنیم