مهندس وحید تقی زاده
مدیریت هوای سالن مرغداری و پیشگیری از بیماریها
برای کنترل بیماریهای تنفسی طیور این عبارت قدیمی که میگوید «پیشگیری بهتر از درمان است» خیلی درست است. اغلب بر این باورند که اگر مرغدار بتواند دما و کیفیت هوای سالن را در وضعیت مطلوب نگه دارد احتمال بروز بیماریهای تنفسی در گله کاهش مییابد. حتی اگر مرغدار با یک بیماری تنفسی در گله مواجه شود با مدیریت صحیح هوای سالن میتواند شدت بیماری را کاهش دهد.
وقتی که ما در مورد مدیریت صحیح هوای سالن صحبت میکنیم در واقع چگونگی کنترل مورد بحث است. اگر مرغدار میتواند دما و کیفیت هوای سالن را کنترل کند، برخی از عوامل ایجاد کننده بیماریهای تنفسی را نیز توانسته کنترل کند. اما بدون کنترل صحیح ، مرغدار در مبارزه با بیماریهای تنفسی ناتوان خواهد بود. به طور ساده فرض کنید یک مرغدار با افزایش سطح تهویه بدون فدا کردن دما و یا ایجاد کوران بتواند کیفیت هوای سالن را بهبود ببخشد، قطعاً عملکرد این مرغدار بهتر از کسی خواهد بود که نتواند این کار را انجام دهد.
در بیشتر سالنهایی که دارای سیستم تهویه باز یا پردهایی هستند مرغدار نمیتواند بر روی دما یا کیفیت هوای سالن کنترل داشته باشد. چون در این نوع سالنها کنترل ضعیفی روی مقدار هوای تازه ورودی و چگونگی ورود آن به سالن وجود دارد. بعنوان مثال مقدار هوایی که میتواند از بالای پرده جانبی وارد سالن شود از لحظهایی به لحظه دیگر تغییر میکند وشدت تغییر آن بستگی به تغییرات سرعت و جهت وزش باد بیرون دارد. این اندازه از تغییر در هوای تازه ورودی میتواند موجب بروز نوسانات شدید در دما و کیفیت هوای داخل سالن شود. لذا مرغدار در یک لحظه دارای هوای خوب ولی دمای پائین و در لحظه دیگر داری هوای بد ولی دمای نسبتاً بالا خواهد بود. این اندازه از نوسانات شرایط هوایی میتواند موجب بروز تنش یا استرس گردد که خود موجب افزایش حساسیت به بیماریهای تنفسی و سایر بیماریها میگردد.
مشاهده متن کامل مقاله به آدرس Maghale 95 مراجعه نمایید .
جهت ذخیره فایل با راست کلیک کردن روی لینک و انتخاب گزینه ...Save As Target آن را دریافت نمایید.
جهت مشاهده فایل مقالات به برنامه Acrobat Reader نیازدارید.
جهت مشاهده مقالات به صورت pdf چهل ثانیه منتظر بمانید.
© کپی رایت توسط bankpoultry مرکز اطلاع رسانی طیور ایران (کلیه حقوق مادی و معنوی مربوط و متعلق به این سایت است.)
برداشت مقالات فقط با اجازه کتبی و ذکر منبع امکان پذیر است.